A zero waste ékszerek királynője - a törtarany

Fogadjunk, soha nem gondoltál még a törtaranyra úgy, mint egy remek zero waste lehetőségre!Pedig a legtöbbünknek szinte biztos, hogy van a fiókjában egy olyan doboza, vagy ékszertartója, amiben a nyolcadikos ballagásra kapott divatjamúlt gyűrűt, fél pár fülbevalót, vagy a banketten elszakadt láncot tartjuk. Nézzük, mit kezdhetünk velük!

A divat változik, de az arany örök

Az emberi önkifejezés igénye ékszereken keresztül valószínűleg nagyjából egyidős velünk. Az ékszerek együtt fejlődtek az emberiséggel, kultúráról kultúrára változtak, de már a kezdetektől fogva az arany számított a legnemesebb alapanyagnak. Köszönhető ez annak, hogy aranyat viselni mindig kiváltság volt, hiszen értéke miatt nem volt bárki számára elérhető, illetve annak, hogy megmunkálása ezerféle lehet. Készülhet belőle szinte bármi, a fantáziának csak az ötvös keze szabhat határt.


A divatirányzatok manapság szinte évente váltják egymást, így amit ma megvettél valamelyik bizsuboltban, egy év múlva már lehet, hogy ódivatúnak számít. Na ez az, ami az aranyból készült ékszerekkel nem történhet meg! Egy csodásan megmunkált, szép ívű darab ebből az anyagból örökérvényű lehet. Gondolj csak a királyi ékszerekre! Évszázadok óta díszítik előkelők nyakát, fülét, fejét, és mit sem veszítettek ragyogásukból, eleganciájukból.

A nagyi gyűrűje a stílusodra szabva

Ettől függetlenül elképzelhető, hogy te nem rajongsz a régi ékszerekért. Csak pakolgatod a nagyitól megörökölt gyűrűt, mert bár éppen jó is lenne rád, de annyira nem a te stílusod? Ne aggódj miatta, van rá megoldás! Ha nem kapcsolódik hozzá semmiféle fontos emlék, akár el is adhatod. Az érte kapott összegen pedig választhatsz egy hozzád passzoló, modern és új ékszert. A Juta üzleteiben például van lehetőséged törtarany felvásárlásra és beszámításra is. Ha érdekelnek az ezzel kapcsolatos részletek, kattints ide.

Előfordulhat azonban, hogy sok érzelem köt egy megörökölt darabhoz. Ebben az esetben egy ötvös lehet a megoldás, akinek a segítségével az az ékszer, amihez annyi emlék fűz, de mégsem használható számodra, új alakot kaphat. Ez a megoldás a fenntarthatóságot szem előtt tartóknak egyszerűen tökéletes. 

Törtarany recycling

Mert mi más lenne ez, ha nem újrahasznosítás? Valamit, amit nem használunk, nem kidobjuk, hanem új köntösbe öltöztetve tovább használjuk. A világ lassan véget vet az egyszer használatos tárgyak világának és erre már az öltözködés terén is egyre több példát láthatunk. Second hand üzletekben már nem csak az átlagemberek, hanem sztárok is vásárolnak, hiszen közülük is sokan felismerték a fenntarthatóság fontosságát. Többek között Julia Roberts is nagy second hand rajongó, imád a vintage darabok között kutatni és egy különleges, régi darabot szívesen felvesz akár egy rangos eseményre is. A színésznő mellett szívesen vásárol másodkézből ruhákat Kate Moss és az Olsen-ikrek is. A híres férfiak közül pedig Johnny Deep és Jared Leto is nagy vintage kedvelő. Ha nekik bevált a recycling, mi miért ne követhetnénk a példájukat?

second hand

De a second hand mellett talán megállja a helyét újrahasznosításként az a gondolat is, hogy bizonyos darabok, stílusok újra és újra megjelennek az öltözködésben. Anyukád fiatalkori ruhái ma bármelyik fast fashion üzlet kirakatában megállnák a helyüket. Gondolj csak most olyan divatos válltöméses blézerekre és ruhákra, vagy a puffos ujjú blúzokra! Ha körbenézel a szüleid régi darabjait őrző szekrényben, biztos találsz pár ilyen kincset.

Ebbe a körforgás szemléletbe pedig az ékszerek is be tudnak kapcsolódni, ha teret adunk az egész életen át hordható, tovább örökölhető daraboknak, amelyekhez jó alapot adnak az otthonotokban fellelhető használt ékszerek, vagyis a törtarany.
Az eljárás pontosan olyan, mint bármilyen más anyag újrahasznosítás esetén: vagyis az ember által készített, tartós, nem természetes anyagot  nyersanyaggá alakítják át. Ékszer esetében először beolvasztják, hogy új finomságú anyaggá ötvözzék vissza, majd abból készüljön el az általad vágyott darab. Amit aztán te is továbbadhatsz a lányodnak, az unokádnak, aki ha akarja, újra átalakíttathatja, hogy így kerüljön bele a családi ékszer egy örök körforgásba, ami nem csak a lelkednek tesz jót, de még a Földnek is.