Az arany ékszerek tisztítása és tárolása

Az arany ékszerek azok a darabok, amelyek generációról generációra öröklődhetnek a családunkban. Egy klasszikus fazonú arany gyűrű, arany fülbevaló vagy arany nyaklánc épp úgy díszítheti a nagymamát, mint évekkel később az unokát. Az arany ékszereink megfelelő tisztításával és tárolásával pedig hosszú távon megőrizhetjük a féltett ékszerek eredeti fényét és minőségét.

Egyben vagy külön?

Sok nő elköveti azt a hibát, hogy ékszereit ömlesztve, egy helyen tárolja. Ez a lehető legrosszabb, amit csak az ékszerekkel tehetünk. Ezzel a megoldással ugyanis alapvetően az a baj, hogy nagyon könnyen megkarcolhatják egymást, illetve az ezüst darabok idő előtt feketedni kezdhetnek.

Az ékszerek tárolásánál alapvetően az a fő szabály, hogy a különböző fémeket nem tartjuk egy helyen. Vagyis ezüstöt csak ezüsttel, az arany ékszereket pedig csak arany ékszerekkel tároljuk, illetve tisztítjuk együtt.

Az arany ékszerek egyébként is egy nő legféltettebb darabjai. Éppen ezért nem csak az elválasztott elhelyezésükre helyes odafigyelni, hanem érdemes a tárolásnál figyelembe venni azt is, hogy gyűrűről, karkötőről, nyakláncról vagy épp fülbevalóról van szó. Ezeket a kategóriákat is célszerű külön választani, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább megőrizzék eredeti szépségüket.

Az arany gyűrűk, karkötők és fülbevalók esetében a legjobb választás egy olyan rekeszes tároló lehet, mint például a brit Stackers ékszer- és óratartó dobozai, amelyek különlegessége, hogy belsejük szabadon bővíthető és variálható az ékszer gyűjteményünk igényei szerint. A legkülönlegesebb darabjainkat pedig akár még egy kis selyem vagy bármilyen más textilzacskókban is tehetjük. Így biztosan nem lesz semmi bajuk. 

Ékszertartó dobozok

A helyes arany ékszer tisztítás

Az arany egy olyan nemes fém, amely szerencsére nem oxidálódik. A mindennapi használat azonban nyomot hagyhat a belőle készült ékszereken is. A bőrünk zsírtartalma, az izzadságunk, a különböző krémek és sminktermékek mind-mind foltot hagyhatnak rajtuk, ezért időnként nem árt arany ékszereinket megtisztítani. Mivel az arany egy puha fém, így viszonylag könnyen karcolódik, és az évek során veszíthet a fényéből is, amelyet egy egyszerű tisztítással könnyen visszavarázsolhatunk. 

Az aranyozást javasoljuk, hogy bízd rá az ötvösökre, de ha szeretnéd, otthon is újrafényezheted az ékszert. Egy puha rongy segítségével óvatosan töröld át az ékszert alkohollal, majd egy ékszertisztító vagy egy bársony ronggyal töröld teljesen szárazra.

A legtöbb esetben a tiszta víz vagy egy nedves rongy is elegendő az arany ékszerek tisztításához. Ha ennyi még sem lenne elég, akkor válasszunk egy puha és lágy kefét a takarításhoz, amellyel meg tudjuk puculni a finoman kidolgozott részeket és a köveket is. A tapasztalt ékszerészek a meleg, mosogatószeres arany ékszer tisztítást szokták ajánlani, amely remekül oldja róluk a zsíros lerakódásokat. Nagyon fontos, hogy súrolószerekkel soha ne essünk neki, mert a szemcsék karcolhatják a felületét a féltve őrzött ékszerünknek.

 

Arany ékszer tiszítása

Mit tehetünk, hogy arany ékszereink sokáig megőrizzék szépségüket?

Bár az arany ékszerek tisztítása időnként elkerülhetetlen, mégis egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk szépségük megőrzéséért. Például soha ne hagyjuk fenn őket fürdésnél, vagy zuhanyozásnál. Mindig vegyük le őket akkor is, ha a gyógy-vagy termálvizes medencébe merülnénk! Fizikai munkához vagy sportoláshoz sem szerencsés viselni őket.

Próbáljunk meg arra is figyelni, hogy ne fújjunk rájuk közvetlenül parfümöt, illetve a krémekkel is kerüljük el őket. A legjobb, ha ezek a lépések mindig megelőzik az ékszer felvételét. Ha lehetőségünk van rá, tároljuk a fentebb már említett, elkülönített módon őket. Összeségében azt mondhatjuk, hogy az arany ékszerek alkalmankénti tisztítása és helyes tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig élvezzük ezeknek az ékszereknek a szépségét.