Általános tudnivalók

Általános tudnivalók ékszer tulajdonsoknak

Az ékszerek hosszú időn keresztül örömet szereznek viselőjének, ha követjük ezt a néhány egyszerű szabályt a viselésük során.

A nemesfémekből készült ékszerek kényesek a különböző kémiai hatásokra. Felületük ilyenkor visszafordíthatatlanul elszíneződhet. Nem gondolnánk, de néha teljesen hétköznapi dolgok is komoly károkat tudnak tenni az ékszerekben, ezért mindenképpen kerüld el, hogy az ékszert közvetlenül érje parfüm, dezodor, kozmetikai készítmény, hajlakk vagy más hajspray, gyógyvíz vagy tengervíz.

Az ékszerek érzékenyek lehetnek a fizikai behatásokra is, ezért fürödni, fizikai munkát végezni, sportolni nem szabad bennük.

Az ékszereket speciális tisztítókendővel otthon is tudod ápolni, de a legjobb megoldás, ha az ékszerek ápolását, tisztítást szakemberre bízod.

A bevonatos ékszerek bevonata erőteljes használat esetén megkophat, ezért mindennapi viselésük nem ajánlott.

Általános tudnivalók óra tulajdonsoknak

Ne viseld az órát (még a vízállót sem) fürdés közben, vagy olyan helyen, ahol kozmetikai szerek (szappan, tusfürdő, sampon), vagy vegyi anyagok érhetik, mert elváltozás keletkezhet az óra felületén. Kerüld, hogy az órát testápoló, napolaj, vagy egyéb krém érje.

Amennyiben órád nem vízálló (tehát nincs hátlapján feltüntetve az 5 ATM, vagy 10 ATM Waters Resistant kifejezés), ne menj vele úszni, sem fürdeni, vagy tusolni. 

Világos bőrszíjal, vagy szilikon szíjal rendelkező órák szíja a tartós viselet során, vagy sötét ruhadarabokkal érintkezve megváltozhat. Egyes óramodellek díszítő bevonatot kaptak mint arany/rózsaarany szín, amely a napi használat során megkophat. 

Órádat soha ne tedd ki szélsőséges hőmérsékletnek. (Ne hordd sosem szaunában sem.)

Az alkalmi viseletre készült órát, kérjük ne hordd sportoláskor, uszodában, szoláriumban vagy szaunában. 

Bár az órák ellenállnak a figyelmes használatnak, de feszítés, nyomás, ütés károsodást okozhat bennük. Soha ne próbáld meg kinyitni az óraházat, vagy levenni az óra hátlapját.

Általános tudnivalók vízálló óra tulajdonosoknak

Tengeri fürdőzés, búvárkodás után haladéktalanul mosd le az órád!

Koronazáras óráknál (csavaros koronával ellátott) mindig ellenőrizd, hogy a korona be legyen csavarva.

Az óra üvegének repedése, törése esetén vízállóságát azonnal elveszíti.

Az óra szaunában történő használata tilos!

A kronográfos óra gombjait vízben nem szabad megnyomni!

A szakszerűtlenül elvégzett elemcsere, vagy egyéb szakszervizen kívül, külső szervizben beavatkozás a vízállóság, ill. a garancia elvesztéséhez vezet.

Ajánljuk a megvásárolt óra gumi tömítéseinek évenkénti ellenőrzését!

Korona elvesztése esetén, haladéktalanul keresd fel a szakszervizt! 

Beázás vagy bepárásodás esetén kérjük azonnal keresd fel a szakszervizt kárenyhítési kötelezettségének eleget téve. 

Az óra belsejébe került víz, teljes meghibásodást okozhat az alkatrészekben (számlap, mutatók, szerkezet). Így ha az órában víz, vagy párakicsapódás jelenne meg, azonnal add le azt a megjelölt szakszervizben.

Fontos információk az óraszerkezetekről

Mechanikus (kézi felhúzású) szerkezet

Az óra működéséhez szükséges energiát koronával történő, kézzel való felhúzás biztosítja, mely energiát a rugóház tárolja. Kerüld a túlhúzást. A szerkezetet 2-3 évente célszerű szervizben átvizsgáltatni, kitisztíttatani.

Járáspontosság: +/- 15 másodperc/nap

Automata szerkezet

Az óra működéséhez szükséges energia az óra mozgatása során keletkezik, melyet a rugóház tárol.  Minden órában egyedi járástartalék van, így a működési idő minden óránál eltérő. Automata órát nem lehet kézzel felhúzni, csak kérmozgatásra tud elindulni. Az óra rendszeres viselése esetén folyamatosan jár. A szerkezet rendszeres karbantartása különösen fontos, ezért 2-3 évente egyszer ellenőriztesd szervizben.

Járáspontosság: +/- 15 másodperc/nap

Kvarc szerkezet

Az óra működéséhez szükséges energiát az órában lévő elem biztosítja, így ez a legpontosabban működő óraszerkezet. Elemcsere általában 1-2 évenként szükséges. Javasoljuk, hogy az elemcserét mindig a szakszervizben végeztesd el, mert egy esetleges rossz minőségű elem veszélyeztetheti a szerkezet pontos működését. Az első elemcsere minden óránál a saját szakszervízében ingyenes, függetlenül attól, hogy a garancia már lejárt-e.

Járáspontosság: +/- 3 perc/év