Befektetési arany

 

Az emberiség számára az arany évezredek óta értéket képvisel. A legtöbb kultúra ezzel a nemesfémmel fejezte ki vagy fejezi ki a mai napig a gazdagságot és a vagyont. A történelem során az emberek ráadásul azt is megtapasztalták, hogy az arany árát a válságok és háborúk sem csökkentik. Ez a felismerés pedig megnyitotta az utat a befektetési arany előtt. 

A befektetési arany ugyanis kézzel fogható. Nem csak egy darab papír vagy egy számsor, hanem egy fizikailag létező tárgy, mely szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen, főként a tisztaság tekintetében. 
Az aranyrudak esetében ez minimum 995 ezrelék kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy semennyire vagy csak nagyon minimális százalékban tartalmazhat az aranyon kívül más fémet az ötvözet.

Manapság a befektetési arany formája lehet tömb, rúd, lemez vagy érme is, de a súlya mindenképp meg kell, hogy haladja az 1 grammot. 

A Jutánál a Valcambi Suisse befektetési aranytömbök elérhetőek készletről, melyeket lentebb görgetve találsz meg, az oldal aljára görgetve pedig az előnyeiről is olvashatsz.

 

A befektetési arany

Befektetési arany alatt olyan aranytömböt vagy aranyrudat értünk, amelyet befektetési célokra vásárolnak, mivel rendelkeznek a fizikai aranyhoz kapcsolódó értékkel. Az ilyen típusú aranyak hozzájárulnak a portfóliók diverzifikációjához, mivel az arany hosszú távon stabil értéket képviselhet a pénzügyi piacok ingadozásai között.

Az árfolyam, azaz az arany aktuális piaci ára, meghatározza a befektetési arany értékét is, ezért a befektetők folyamatosan figyelemmel kísérik az arany árfolyamának alakulását. Az árfolyamváltozások függvényében az arany befektetés lehetőséget kínál a hozamok növelésére vagy a portfólió kockázatának csökkentésére.

Milyen előnyei vannak a befektetési aranynak?

A befektetési arany számos előnnyel rendelkezik, ami vonzóvá teszi azok számára, akik különféle befektetési lehetőségek között válogatnak.

Néhány fontos előny:

- A legfontosabb előnye, hogy egy válságálló befektetésről van szó. Az arany ugyanis univerzális értéket képvisel már sok évszázad óta. Hosszútávon mindenképpen értékálló befektetésnek számít, hiszen a gazdaság hullámzása alatt is képes stabilitást mutatni. Az arany értéke kevésbé van kitéve a gazdasági és pénzügyi változásoknak.

- A szakemberek szerint a befektetési arany kiváló eszköz a portfólió diverzifikációjához. A különböző típusú befektetések kombinálása esetén segíthet csökkenteni a kockázatot, és az arany, mint alternatív eszköz, hozzájárulhat a diverzifikált portfólió kialakításához.

 - Az ára soha nem fog függeni egy vállalat vagy egy bank tevékenységétől sem. Sőt, az arany értéke nem függ egy pénzügyi rendszer teljesítményétől vagy egy adott ország gazdasági helyzetétől sem. Ezáltal az arany bizonyos fokú biztonságot nyújthat instabil idők esetén is.

- Az arany az infláció elleni védelemként is szolgálhat. Az infláció során az árak általában emelkednek, de az arany értéke hajlamos növekedni az infláció hatására, ezért befektetők gyakran tartanak belőle az inflációs időszakok alatt.

- A befektetési arany könnyen likvidálható, azaz szinte azonnal készpénzre váltható, ha szükség van rá az erre szakosodott intézeteknél. Ezáltal könnyebb manőverezni a pénzügyi körülmények változásai között. Ráadásul globális értékről van szó, amelyet bárhol a világon nagyon könnyen pénzzé tehetünk. Ez már csak azért is lehetséges, mert egy könnyen szállítható és elrejthető értékről van szó. Arra azonban figyelni kell, hogy könnyen sérül, így a megfelelő tárolásról szükséges mindig gondoskodnunk. Ez nem jelenti azt, hogy nem tarthatjuk otthon, de egy trezor vagy egy széf sok szempontból hasznos lehet, hogy biztonságba tudjuk az aranyunkat.

Az arany iránti kereslet hagyományosan nőhet olyan időszakokban, amikor a befektetők kételkednek más eszközök stabilitásában. Ez a növekvő kereslet hozzájárulhat az arany árfolyam emelkedéséhez.

Hogyan vásároljunk befektetési aranyat?

Mielőtt aranyba fektetjük a pénzünket érdemes átgondolnunk, hogy a portfóliónk mekkora hányadát tegye ki az arany. Járjunk utána az áfamentességnek is, mert bár a befektetési arany alapvetően áfamentes, azonban aranyérme esetében van még néhány kitétel, amelynek teljesülnie kell.

Befektetési aranyat mindig hosszú távra érdemes vásárolni, ezért nagyon fontos, hogy átgondolt döntést hozzunk. Ebben akár tanácsadók segítségét is kérhetjük. A szakemberek szerint egyébként általában a 7 és 10 év közötti idő az, amelyre megéri a pénzünket ebbe a nemesfémbe fektetni.

Ha megszületett a döntés, akkor pedig érdemes arról is tájékozódni, hogy milyen cégektől lehet biztonságosan befektetési aranyat vásárolni. Magyarországon a nemesfém kereskedelem engedélyhez kötött tevékenység, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy ahonnan vásárolni szándékozunk, rendelkezik ezzel az engedéllyel.

Cégünk, a Juta Óra - Ékszer természetesen rendelkezik ezzel a jogosultsággal. Sőt, az évtizedes nemesfémekkel való kereskedelemben szerzett jártasságunk a garancia arra, hogy a nálunk vásárolt befektetési aranyak minden kétséget kizáróan magas minőségűek.

Készletről, azonnal elérhetőek nálunk a Valcambi Suisse aranytömbjei. A Valcambi Suisse a világ egyik vezető aranyfinomítója, és számos kiváló minőségű befektetési aranytömböt kínál a befektetők számára. Ezek a tömbök kiváló választások lehetnek azoknak, akik az arany iránti érdeklődésüket stabil és fizikai formában szeretnék kifejezni a befektetéseikben. A Valcambi tömbjei magas minőségű aranyból készülnek, és rendelkeznek a piacon elismert tisztasági szabványokkal. A cég híres arról, hogy szigorú minőségellenőrzést alkalmaz a termékeire, biztosítva a befektetők számára a megbízhatóságot és az érték megőrzését.

A Valcambi által gyártott aranytömbök különféle méretekben elérhetők, ami lehetővé teszi a befektetők számára, hogy rugalmasan alkalmazzák azokat a saját pénzügyi stratégiájukban. Kisebb és nagyobb súlyok is megtalálhatóak náluk, így mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő aranytömböt. A Jutánál az alábbi méretekkel találkozhatsz: 2,5 gr, 5 gr és 10 gr.

Svájc hosszú ideje híres a pénzügyi stabilitásáról és a minőségi aranytermelésről. A Valcambi Suisse pedig az egyik legelismertebb név a nemzetközi aranypiacon. Az általa készített termékek könnyen likvidálhatók, és az ismertségük hozzájárul a befektetők bizalmához.