Nem minden drágakő, ami fénylik – mindent az ékszerekbe kerülő kövekről

A kövekkel díszített ékszerek sokkal figyelemfelkeltőbb látványt nyújtanak, mint a díszítetlen, nemesfémből készült társaik. Egy drágaköves ékszer viselete egyfajta tartást kíván meg viselőjétől, attól függetlenül, hogy ma már nemcsak alkalomadtán szokás hordani őket.
De vajon milyen kövek kerülnek az ékszerekbe? Mit kell tudni az egyikről, s mit a másikról?
Drágakövekről szóló kisokosunkban segítünk eligazodni a kövek pazar világában!

Mi is az a drágakő?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva azok a természetes eredetű kövek, amelyek kivételesen szépek, rendkívül tartósak és meglehetősen ritkák. Ez a gondolatsor már csak azért is megállja a helyét, mert bár közel 4.000 fajta kőzetet ismerünk, mégsem készítenek mindegyikből ékszert.
A drágaköveket származásuk alapján két nagy csoportra bontja a velük foglalkozó tudomány, a gemmológia. Így vannak szerves és szervetlen eredetű drágakövek.  A szervetlen csoportba tartoznak az ásványi eredetű kövek, a szervesbe pedig az állati vagy növényi eredetű drágakövek, mint például a gyöngy, a korall vagy a borostyán.

drágakövek

A legismertebb négyes

Az ásványi eredetű kövek közül a zafír, a rubin, a smaragd és a gyémánt a négy legismertebb drágakő a világon. Mesés színeiket a beléjük került szennyeződéseknek köszönhetik. Érdekesség, hogy a legtöbben a zafírt a kék színnel azonosítják, a természetben azonban számtalan színváltozata létezhet. A különleges kövekből pedig a csiszolás segítségével válik páratlan szépségű remekmű.

A fantasztikus négyes igazi királynője azonban a gyémánt, amely kémiai tulajdonságait tekintve nem más, mint a természetben előforduló legtisztább szén, szabályos rendszerbeli kristályokban. A drágakövek közül a gyémánt rendelkezik a legnagyobb fényességgel és legnagyobb keménységgel, így a megmunkálása is hatalmas szakértelmet igényel.

Mit jelent a briliáns?

Itt érdemes kitérni egy fontos fogalomra, amelyet hajlamosak lehetünk összemosni a gyémánttal. Ez pedig a briliáns kifejezés. A briliáns szó olyan csiszolási formát jelent, amely bármely kőre alkalmazható. Vagyis bármilyen drágakő lehet briliáns csiszolású, de jellemzően inkább a gyémántoknál használják a síklapokból álló, csiszolt, brill formát.

Ha a drágakövek közül a gyémánt nyeri el a leginkább a tetszésed, akkor figyelj arra, hogy mindig megbízható márkától és cégtől vásárolj! Ilyen például a Forevermark márka is, melyek gyémántjai kizárólag felelős forrásból származnak. A cég mögött álló 125 év szakmai tapasztalat pedig garancia a minőségre. Ide kattintva tekintheted meg kínálatukat, és tudhatsz meg többet a cégről.

gyémánt

Szintetikus kövek

Mivel a lenyűgöző szépségű drágakövek az emberiség története során nem voltak mindenki számára elérhetőek, ezért viszonylag hamar megjelent az igény a költséghatékonyabb változataikra. Az ókorban a köznép például festett üvegdarabokkal adta meg magának a drágakőviselés érzetét, manapság pedig már egész iparág épült arra, hogy laboratóriumokban állítsanak elő a gyémánthoz nagyon hasonló szépségű köveket.

Ezek közül talán az egyik legismertebb a cirkónia, amelyet a drága gyémánt megfizethető helyettesítőjeként ismerhetünk. A cirkónia felhasználásával is csodaszép ékszerek készülhetnek. Azonban ez a kő a puhasága miatt egy kicsit sérülékenyebb, mint a gyémánt.

Nálunk, a Juta Óra és Ékszernél drágakövekkel és cirkóniával díszített ékszerek sokasága közül válogathatsz! Fedezd fel őket webshopunk kínálatában, vagy csodáld meg őket személyesen
valamelyik üzletünk egyikében!