Így válassz karórát - gyorstalpaló férfi órákhoz

Órát általában nem cserél minden nap az ember, ez egy hosszabb távra szóló beruházás, így érdemes jól átgondolni, milyen darab mellett tesszük le a voksunkat. Ha olyan órát szeretnénk, amit minden alkalommal bátran viselhetünk,válasszunk egy univerzális darabot, ami minden öltözethez illik. De hogyan válasszuk ki azt az egyet? Ebben szeretnénk most segíteni.

A megfelelő karóra kiválasztásának első lépése, hogy átgondoljuk, pontosan mire is van szükségünk. Mit kell tudnia az órának? Mihez szeretnénk viselni? Mennyi pénzt szánunk rá? Divatos legyen, vagy inkább klasszikus? Ha ezeket tudjuk, utána tudjuk szűkíteni a kört.

Divatos vagy klasszikus férfi óra?

Amennyiben megtehetjük, hogy több óránk is legyen, érdemes különböző stílusú darabokat vásárolnunk, hogy minden alkalomhoz legyen egy megfelelő kiegészítőnk. Viszont ha csak most kezdjük el órakollekciónk kialakítását, először egy olyan letisztultabb darabot válasszunk, ami a legtöbb esetben megállja a helyét. Ne feledjük, egy stílusos férfi órája nem feltűnő, de mégis észrevehető.

Ha a mindennapokban sportosabban, divatosabban öltözködünk, érdemes körülnéznünk olyan ismert divatmárkák kínálatában, mint a Tommy Hilfiger vagy a BOSS. Mind a kettő elérhető áron kínál magas minőségű, modern karórákat, melyekben van egy plusz csavar, egy extra részlet, ami különlegessé teszi őket, de mégsem hivalkodóak. Jól mutatnak egy farmer + póló összeállítással, de felvehetőek öltönyhöz is. Viszont ha a munkák megköveteli az elegáns öltözetet a mindennapokban, válasszunk egy klasszikus stílusú, magas minőségű karórát. Ha ilyesmire vágyunk, nézzünk szét a Zeppelin, vagy a Citizen modelljei között, biztosan találni fogunk olyat, ami elrabolja a szívünket.

A választás során figyeljünk az óra méretére is! Kisebb csuklóhoz kisebb óra, nagyobbhoz pedig nagyobb óra illik. Ennyire egyszerű. Ha a csuklónk körmérete 15 - 18 cm között van, akkor a 40 mm átmérő körüli órák állnak jól, de ha ennél nagyobb, bátran válasszunk egy nagyobb körméretű órát.

Tommy Hilfiger, BOSS órák

Milyen legyen az óra szerkezete?

Természetesen az sem baj, ha csak a kinézet alapján választunk, de ha érdekel a működésük is, általában az alábbi lehetőségekkel fogunk találkozni a férfi órák kínálatában:

- Kvarc szerkezet: Ez a legpontosabban működő óraszerkezet, melyet elem működtet. Könnyű karbantartani, ugyanis elemcserére általában csak 2-4 évente van szükség. Ha elemes órát szeretnél, nézd meg a Citizen, a Tommy Hilfiger, a BOSS, a Bering, a Calvin Klein, vagy a Zeppelin óráit.

- Automata szerkezet: Az óra saját magát húzza fel a kézmozgás hatására. Működés közben járástartalékot (energiát) gyűjtenek, így használat után a járástartalékban lévő energia felhasználásáig még működésben maradnak. A teljesen felhúzott automata szerkezet nyugalmi helyzetben kb. 40 órán keresztül működik. Izgalmas megoldás, a szakértők kifejezetten kedvelik. Nálunk a Citizen és a Zeppelin kínálatában találsz automata órákat.

- Eco - drive szerkezet: Az Eco-Drive elv képes bármilyen típusú fényt elektromos árammá alakítani, legyen az természetes vagy mesterséges fény. Ezt a számlap alá helyzett szollárcella végzi. Egyszeri teljes feltöltéssel modelltől függően 4 hónaptól akár 7 évig is képes a folyamatos működéshez szükséges energia tárolására úgy, hogy nem éri fény az órát. A világon a CITIZEN volt az első, aki kifejlesztette a fényenergiával működő órát. Az eco-drive szerkezetet az ő modelljeinél keresd.

Zeppelin óra

Szíj és üveg választás

A megfelelő óraszíj kiválasztása talán az egyik legnehezebb feladat, de itt is segít a döntésben ha tudjuk, mikor és hova szeretnénk hordani az óránkat. Ha formálisabb órát szeretnénk, válasszunk bőrszíjat. Ez a legklasszikusabb megoldás, egyszerű, de nagyszerű. Előnye, hogy könnyedén méretre állítható és hamar felveszi a csuklónk formáját, így kényelmes viselet. Hátránya viszont, hogy hamarabb kopik és nyáron előfordul, hogy izzadunk alatta egy keveset. A fémszíjak strapabíróbbak, de sokszor sportosabb, vagányabb hatást keltenek. Bírják viszont a nedvességet és könnyebb őket tisztán tartani.

Ami pedig az üveget illeti, fontos tudnunk, hogy a legtöbb óraüveg edzett kristályüvegből, ásványi üvegből készül. Ez egy kemény, de még karcolható üveg. A legkeményebb üveg típus, ami a mindennapi használat során nem karcolódik, az a zafír kristályüveg. A Bering órák üvege például mind ilyen.

Citizen óra

Ezek lennének az alapok, melyek segíthetnek elindulni az első óránk kiválasztásának útján, de van még számos más tényező, melyeket figyelembe vehetünk. Ilyen például a vízállóság, vagy a különleges, extra funkciók kérdése. Ezekről is mesélünk majd nektek.