Gyémánt kisokos – minden, amit tudnod kell 

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek, az évek során a szeretet egyik legidőtállóbb szimbólumává váltak. Egy gyémánt generációkon átivelően az egyik legszebb ajándék, igazi családi érték.

De vajon miért alakult ez így? És mit is kell tudni pontosan a gyémántokról? 
Olvass tovább, összegyűjtöttük a legfontosabb tényeket.

A drágakövek királynője

A gyémántot a drágakövek királynőjeként is szokták emlegetni, nem véletlenül.  Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. 
Már az ógörög nyelvben is adamasz néven ismerték, ami magyarul törhetetlent jelent. A természet kiemelt alkotása, aminek átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása pedig a legmagasabb fokú. 

Sérthetetlensége és időtlensége miatt az évek múlásával sem értékéből, sem fényéből nem veszít, így joggal vált az ékszerek királynőjévé is.

Gyémánt

Mitől függ egy gyémánt értéke?

A drágakőnek minősített, ékszerekhez felhasznált gyémánt értékét az úgynevezett 4C alapján határozzák meg. Mindegyik tényező befolyásolja a kő megjelenését és az árát is.

A 4C:
- Cut (csiszolás):  A nyers gyémánt maga csak egy átlátszó kő, amit a legtöbben fel sem ismernének. A csiszolás határozza meg, hogy a gyémánt mennyire jól tükrözi vissza a fényt, és ezáltal azt, hogy mennyire csillog. Minél aprólékosabb a csiszolás, a kő annál szebben ragyog.

A leggyakoribb gyémánt csiszolási formák: briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív (heart) alak. 

- Color (szín): A gyémánt értéke, ára annál magasabb, minél fehérebb a színe. A kövek színárnyalatának jelzésére a latin abc betűit használó nemzetközi skálát használják, amely a D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul és Z-ig terjed. A legkelendőbbek továbbra is a fehér, azaz a színtelen gyémántok. Sokan nem is tudják, hogy a gyémántok szinte minden színben előfordulnak, és a különleges színekben pompázó ritka darabok is igen borsos árakon kaphatóak.

- Clarity (tisztaság): A tisztaság a gyémánt tökéletlenségeire utal, a benne levő idegen eredetű anyagok mennyisége szerint határozzák meg. Azt mutatja, hogy egy kő színe mennyire egyenletes eloszlású, átlátszóságát csökkentik-e zárványok vagy sem. 

A gyémánt tisztaságát az alábbi kategóriákba sorolják: IF (Internal Flawless), azaz kifogástalan minősítést kap, ha 10-szeres nagyítás mellett sem látni benne semmilyen zárványt. VVS (Very very small) besorolást kap, ha 10-szeres nagyítás mellett is csak nagyon nagyon kis zárványok láthatóak benne. VS (Very small) minősítés esetén szabad szemmel nem, csak 10-szeres nagyítás mellett láható zárványok vannak a gyémántban. SI (small inclusions) osztályzás esetén szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már észrevehető hibák, szennyeződések vannak a kőben.

- Carat (a gyémánt súlya karátban): A karát a kő súlyára utal, ami a méretének tényezője. A mérést ezredpontossággal végzik, a harmadik számjegy csak akkor kerekíthető felfelé, ha az értéke 9. A nagyobb gyémántok ritkábbak, mint a kisebbek, ezért általában drágábbak.

Ha gyémántot vásárolsz, ezeket az adatokat a vásárláskor kapott tanúsítványon mind megtalálod.
Bizonyosodj meg arról is, hogy felelős forrásból származó gyémántot vásárolsz, megbízható cégtől és megbízható márkától. Tökéletes választás például egy Forevermark gyémánt. 

A Forevermark a De Beers vállalatcsoport tagja, mely a gyémántipar legjelesebb képviselőjeként több mint 125 évnyi szakmai tapasztalatot halmozott fel a gyémántkutatás, - bányászat és – forgalmazás terén.
A Forevermark kizárólag a világ leggondosabban válogatott gyémántjait varázsolja meseszép ékszerekké. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a világ összes gyémántjának alig 1 %-a méltó csupán arra, hogy a márka nevét viselje. Minden egyes gyémántjuk egyedi és azonosítható. Ismerd meg őket!

Forevermark

A világ legdrágább gyémántjai

A gyémántok ára igen széles skálán mozog, de az igazi ritkaságok értéke szinte felbecsülhetetlen, földi halandó számára megvásárolhatatlanok.

Nézzük a világ 3 legdrágább gyémántját, a harmadiktól az elsőig haladva!

Az előkelő harmadik helyet a Hope-gyémánt foglalja el a maga 250 millió dolláros értékével. A drágakő különleges kék színű és 45,52 karátos. Indiában bányászták és többek között XIV. Lajos volt az egyik boldog tulajdonosa, amíg el nem lopták tőle. Viszontagságos tulajdonoscseréket követően jelenleg az Egyesült Államok Nemzeti Természettudományi Múzeumában található, Harry Wintson gyémántkereskedőnek köszönhetően.

A világ második legdrágább gyémántja a Cullinan-gyémánt, mely értéke 400 millió dollár. A Dél-afrikai Köztársaságban találták, nevét pedig a bánya akkori elnökéről kapta. Az eredeti, nyers állapotában 3106 karátos követ előbb három részre hasították, majd 9 nagyobb és 96 kisebb briliánst csiszoltak belőle. A legnagyobb darab, a csepp formájú Cullinan I. ma a brit királyi jogart díszíti.

A világ legdrágább gyémántja a 105,6 karátos Koh-i-Noor gyémánt, ami jelenleg a brit koronaékszerek része, az értéke szinte felbecsülhetetlen, 1 milliárd dollár körüli. A kő kalandos utat járt be: feltehetően Indiában bányászták, majd Randzsit Szingh, az utolsó szikh maharadzsa a Kelet-indiai Társaságnak ajándékozta, akik 1850-ben Viktória királynőnek adták át,aki sokáig brossként viselte a követ, ami később királynék koronáinak éke lett.