Az innováció nagymestere, a Citizen

Valamikor az 1920-as évek közepén, a távoli Japán egyik kutatóintézetben megszületett a márka, amely mára a világon forgalmazott órák egyik legkeresettebbje lett. A Citizen nevét Tokió akkori polgármesterének köszönheti, és állampolgárt jelent. Mivel az óra a húszas évek derekán sokak számára elérhetetlen luxuscikknek számított, így a névválasztás üzenetértékkel bírt: „Egy nap minden állampolgárnak legyen órája, a világ bármely országában is él.” Azóta sok-sok év telt el, és úgy tűnik, hogy az alapítók álma valóra vált. Elérhető árú és jó minőségű óráik emberek millióinak csuklóján fellelhetők.

Az extrém bemutatók

A világ csak a második világháború után ismerkedett meg a Citizen óráival, de ezután a márka gondoskodott róla, hogy mindig a köztudatban maradjon. És ezt nem csak zseniális fejlesztéseivel tudta elérni, hanem merész marketingötleteinek köszönhetően is. A cég első ilyen nagyobb dobása az volt, hogy 1956-ban egy magasban köröző helikopterről dobták ki Paraschock nevű modelljüket. Természetesen az óra a becsapódást követően is problémamentesen működött tovább, így annak ütésállóságáról mindenkit meggyőztek. A szinte sokkoló bemutató híre végigsöpört a médián, és meghozta számukra a világhírnevet.
Pár év múlva egy vakmerő ötlettel kerültek ismét a figyelem középpontjába. 1963-ban az első teljes mértékben vízálló karóráit úgy mutatták be, hogy bójákra erősítették őket, és egy hajóról egyszerűen beleengedték a Csendes-óceánba. A Parawater névre keresztelt időmérők ismét csak tökéletesen működtek a kihúzás után, és egyáltalán nem áztak be.

Innovációk a Citizen háza táján

A lenyűgöző sajtóesemények mellett a technikában is hatalmasat fejlődött az évek alatt a Citizen. Már a 60-as évek elején megalkotta a világ akkori legvékonyabb óráját, majd ugyanezen évtized második felében pedig egy újabb innovációval jelentkezett. 1967-ben bemutatta a világ első kvarckristály vezérelte elektronikus karóráját. De nemcsak ezekkel a karórákkal nyújtott valami újat az emberek számára a Citizen. A márka dobta piacra a legelső napelemes, illetve a legelső rádiójellel vezérelt karórát is. A napelemes, vagyis ECO DRIVE órák működése nincsen elemhez kötve. Ezek az órák bármilyen fénynél – legyen az természetes vagy mesterséges – és bármilyen szögben képesek töltődni. A fényből nyert energiát az óra árammá alakítja, és egy akkumulátor segítségével tárolja és tölti vissza a működéshez. Egészen elképesztő módon egy ilyen óra egy egyszeri teljes feltöltés után 4 hónaptól akár 7 évig is képes úgy működni, hogy nem éri közben fény. A 90-es évek végén aztán bemutatták ennek a technológiának egy továbbfejlesztett változatát is, az ECO DRIVE THERMO modellt, amely a környezet és a testhőmérséklet közti különbségből nyeri a működéséhez szükséges energiát.

Citizen órák

Atompontos működés és rendkívüli anyagok

Az 1993-ban bemutatott, rádiójellel vezérelt karóra atompontos működésével szintén frenetikus technikai újításnak számított. Az óra Európában egy németországi atomóra jelét veszi, és automatikusan hozzá pontosítja magát. Ha az óra viselője más földrészre lép, akkor az ottani jelet figyeli az óra. Ez a jelvétel egyébként éjszaka történik, mert ilyenkor van a legkevesebb zavaró hatás. A téli-nyári átállás miatt sem kell aggódnia egy ilyen óra tulajdonosának, hiszen a szerkezet magától átáll, ill. a naptárt is automatikusan lépteti. De ha mindez valakinek még nem volna elég, akkor választhat olyan modellt is, amely a Föld körül keringő műholdak óráihoz tudja magát állítani.

A cég a gyártáshoz használt anyagok tekintetében is képes volt újat mutatni. Megalkották ugyanis a super titanium nevű anyagot, amelynek felülete ötször keményebb a nemesacélnál, a súlya mégis 40%-al könnyebb. Ráadásul ez az anyag antiallergén és bőrbarát, így ezeket az órákat fémérzékenyek is viselhetik.

A Citizen időmérők számára a mélység és a magasság sem jelent kihívást. A márka mutatta be a világ első profi magasságmérővel ellátott óráját (Promaster Alti-Chron), és neki köszönhetjük az első elektronikus mélységmérő szenzorral ellátott búvárórát is (Promaster Aqualand). Manapság már egy karóra nemcsak az idő mérésére kell, hogy szolgáljon. A Citizen ennek a kritériumnak maximálisan megfelel. Ezek az órák a legfejlettebb technikát rejtik belsejükben, miközben a külsőségekben megőrizték a márkára jellemző stílust és eleganciát.

Ha te is szeretnél egy Citizen karóra boldog tulajdonosa lenni, kattints ide, és fedezd fel a márka legújabb kollekcióját!