Egy ellenálló fém, a befektetési arany

Az emberiség számára az arany évezredek óta értéket képvisel. A legtöbb kultúra ezzel a nemes fémmel fejezte ki vagy fejezi ki a mai napig a gazdagságot és a vagyont. A történelem során az emberek ráadásul azt is megtapasztalták, hogy az arany árát a válságok és háborúk nem csökkentik. Ez a felismerés pedig  megnyitotta az utat a befektetési arany előtt. Blogunkban most sorra vesszük a vele kapcsolatos legfontosabb tundivalókat.

Mi az a befektetési arany?

A befektetési arany kézzel fogható. Nem csak egy darab papír, vagy egy számsor, hanem egy fizikailag létező tárgy, mely szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen, főként a tisztaság tekintetében. Az aranyrudak esetében ez minimum 995 ezrelék kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy semennyire vagy csak nagyon minimális százalékban tartalmazhat az aranyon kívül más fémet az ötvözet.

Manapság a befektetési arany formája lehet tömb, rúd, lemez vagy érme is, de a súlya mindenképp meg kell, hogy haladja az 1 grammot.

Milyen előnyei vannak?

A legfontosabb előnye a befektetési aranynak, hogy egy válságálló befektetésről van szó. Az arany ugyanis univerzális értéket képvisel már sok évszázad óta. Hosszútávon mindenképpen értékálló befektetésnek számít, hiszen a gazdaság hullámzása alatt is képes stabilitást mutatni.

A szakemberek szerint tökéletes diverzifikációs eszköz lehet a befektetéseink között. Vagyis alkalmas a befektetési kockázat csökkentésére anélkül, hogy a hozam sérülne. Az ára pedig soha nem fog függeni egy vállalat vagy egy bank tevékenységétől.

Ráadásul globális értékről van szó, amelyet nagyon könnyen pénzzé tehetünk. Bárhol a világon besétálunk vele egy bankba és máris a pénzünkhez juthatunk. Ez már csak azért is lehetséges, mert egy könnyen szállítható és elrejthető értékről van szó. Arra azonban figyelni kell, hogy könnyen sérül, így a megfelelő tárolásról szükséges mindig gondoskodnunk. Ez nem jelenti azt, hogy nem tarthatjuk otthon, de egy trezor vagy egy széf sok szempontból alkalmasabb arra, hogy biztonságba tudjuk az aranyunkat.

Hogyan vásároljunk befektetési aranyat?

Mielőtt aranyba fektetjük a pénzünket érdemes átgondolnunk, hogy a portfóliónk mekkora hányadát tegye ki az arany. Járjunk utána az áfamentességnek is, mert bár a befektetési arany alapvetően áfamentes, azonban aranyérme esetében van még néhány kitétel, amelynek teljesülnie kell.

Befektetési aranyat mindig hosszú távra érdemes vásárolni, ezért nagyon fontos, hogy átgondolt döntést hozzunk. Ebben akár tanácsadók segítségét is kérhetjük. A szakemberek szerint egyébként általában a 7 és 10 év közötti idő az, amelyre megéri a pénzünket ebbe a nemesfémbe fektetni.

Ha megszületett a döntés, akkor pedig érdemes arról is tájékozódni, hogy milyen cégektől lehet befektetési aranyat vásárolni. Magyarországon a nemesfém kereskedelem engedélyhez kötött tevékenység, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy ahonnan vásárolni szándékozunk, rendelkezik ezzel az engedéllyel.

Cégünk, a Juta Óra és Ékszer természetesen rendelkezik ezzel a jogosultsággal. Sőt, az évtizedes nemesfémekkel való kereskedelemben szerzett jártasságunk a garancia arra, hogy a nálunk vásárolt befektetési aranyak minden kétséget kizáróan magas minőségűek.

A befektetési aranyat napi árfolyamon kínálunk, amelyet minden reggel frissítünk, így az éppen aktuális áron lehet beruházni azoknak, akik ebben a megbízható és értékálló befektetésben gondolkodnak.