Klasszikusok új köntösben, a gyöngy ékszerek

A gyöngy az elegancia és a nőiesség megtestesítője, mely sokáig státusz szimbólumnak is számított. Coco Chanel például elképzelni sem tudta nélküle a jól öltözött nőt. A gyöngy sosem tűnt el a köztudatból, szezonról szezonra visszatért a divatba, de idén igazi reneszánszát éli. Az ismert divatmárkák tervezői is szívesen választják ezt a klasszikus alapanyagot, modern és fiatalos ékszereikhez. Így manapság már nem csak a nagymamáink ékszeres dobozában van helyük, hanem a sajátunkban is.

Ismerkedjünk meg most kicsit közelebbről a gyöngy ékszerekkel és legújabb trendekkel!

A természet csodája, a gyöngy

Az emberiség évezredek óta díszíti magát gyöngy ékszerekkel. Ókori mondák, legendák szólnak ennek a csodálatos természeti képződménynek a születéséről és varázslatos erejéről. Az egyik ősi, hindu legenda szerint maga Krishna találta meg az első gyöngyöt az óceánban, és ajándékozta azt a lányának esküvője alkalmából. Talán ez a mítosz adta az alapját annak, hogy a gyöngyöket és a gyöngy ékszereket általában a szerelemmel párosítjuk, és így kedvelt kiegészítői a menyasszonyi ruháknak és frizuráknak is. 

Egy biztos, a valódi gyöngy nagyon különleges módon, az édesvízi vagy sósvízi kagylók belsejében születik. Ahhoz, hogy ez a lélegzetelállítóan szép forma létrejöjjön, szükség van egy kis szennyeződésre, vagy idegen anyagra, ami ahogy bekerül a kagyló belsejébe, akkor az igyekszik elszeparálni magától az ismeretlen testet. Egészen pontosan a köpenyszövetének segítségével - amelyet a hétköznapi nyelvben gyöngyháznak hívunk - bevonja, és ennek a védekezésnek lesz a csodálatos végeredménye az általunk is ismert fénylő, ragyogó szépségű gyöngy.

A gyöngyöket két nagy csoportba osztják aszerint, hogy természetes vagy mesterséges, azaz tenyésztett módon jöttek létre. A beavatkozás nélküli, természet adta gyöngyöket hívjuk igazgyöngyöknek. Ritkaságuk miatt ezek a fajta gyöngyök egy igen magas árkategóriát képviselnek. 

Ha úgynevezett gyöngyfarmokon édes vagy sós vízben tenyésztik őket, a végeredmény akkor is ugyanolyan gyönyörű és természetes gyöngy lesz, de az ára már jóval megfizethetőbb.
Az úgynevezett tekla gyöngyök nem valódi gyöngyök. Ezek a műanyagból készült gömbök egy speciális festésnek köszönhetően nagyon hasonlítanak a természeteshez, de valójában nem azok.

Hogyan viseld őket?

A stílusok keveredésének köszönhetően a modern gyöngy ékszerek már nem csak elengáns ruhák finom kiegészítői lehetnek, hanem tökéletesen passzolnak egy lezser, farmer és blúz kombinációhoz, vagy egy laza nyári ruhához is. Kísérletezz velük egészen bátran! Ha kedved tartja, nyugodtan rétegezed őket arany, vagy ezüst ékszereiddel is, az összkép nagyon vagány lesz. 

Az egyik legnagyobb 2022-es nyári trend a gyöngy és a nagy láncszemek kombinációja egy ékszeren belül. A Pandoránál és Thomas Sabonál számtalan olyan darabot találsz, ami reflektál erre az irányzatra. Dobd fel megjelenésed példál a Thomas Sabo lógós fülbevalójával, vagy a Pandora ellenállhatatlan Pandora Me karkötőjével, amit akár még charmokkal is feldohatsz.

Gyöngy ékszerek

Ha rétegezni szeretnéd más ékszerekkel a gyöngyös darabokat, akkor válassz hosszúkás, kisebb gyöngyökből készült ékszereket. Tökéletes választás lehet erre például a Thomas Sabo csinos karkötője, vagy nyaklánca.

A nyári estékhez, egy nőies ruhához jó választás lehet a Pandora csodaszép, tengerparti hangulatú karkötője, vagy a Thomas Sabo csinos bokalánca. Egy farmeres szettet pedig kitűnően egészíthetsz ki egy  lenyűgöző Thomas Sabo gyűrűvel, vagy egy szokatlan formájú Pandora fülbevalóval.

A gyöngy továbbra is egy klasszikus, időtálló darab. Így ha egy olyan gyöngy ékszert szeretnél, amit évek múltán is biztosan viselni tudsz, akár generációkán át is tud öröklődni, válassz a klasszikus fazonú arannyal kombinált gyöngyös ékszereink közül. Kínálatunkban találsz elegáns gyöngysort és gyöngy fülbevalót is.

Gyöngy ékszerek

Tippek a gyöngy ékszerek ápolásához

A gyöngy ékszereidet soha ne hagyd a tűző napon, vagy mondjuk a radiátoron. A hő és a meleg ugyanis kiszáríthatja ezeket a termeszét alkotta szépségeket. Nem tesz jót nekik a teljesen légmentesség sem, ezért a tárolásuknál figyelj arra, hogy ne rakd őket légmentesen záródó dobozba. Mivel a felületük könnyen karcolódhat, ezért a fém ékszerekkel való közös tárolást sem javasoljuk.
Leginkább egy textillel bevont ékszertartó doboz lehet a megfelelő otthonuk, mint amilyenek például a
Stackers ékszertartó dobozai.

Mielőtt a nyakadba akasztod, vagy a csuklódra teszed őket, várd meg, hogy a testápoló vagy egyéb más kozmetikumok teljesen beivódjanak a bőrödbe! Tisztításukhoz sem lesz szükség semmilyen különös anyagra, egy nedves, puha ronggyal szépen karbantarthatók.
Ha ezt a néhány szabályt betartod, biztosan hosszú évekig elkísérhetnek ezek a modern és izgalmas köntösbe újra álmodott gyöngy ékszerek.