A karikagyűrű, és ami mögötte van – a történettől a tervezésig

Egy ujjra húzott ékszer hosszú évezredek óta az összetartozást, az egymás iránt érzett szerelmet és szeretet szimbolizálja férfi és nő között. A karikagyűrű köre az előbb említett érzések örökkévalóságát jelképezi, hiszen ennek a geometriai formának nincs se eleje, se vége.

De vajon honnan indult a gyűrű hagyománya, és manapság milyen karikagyűrűk közül válogathatnak a házasodni készülők?

A karikagyűrű története

A karikagyűrű története egészen az ókorig nyúlik vissza. A fáma szerint már az egyiptomiak is gyűrűt húztak kedvesük ujjára, de a Római Birodalom idején ez már egy ismert szokás volt. Az ókori görög, illetve római kultúra hagyta ránk azt is, hogy a karikagyűrűt a bal kéz gyűrűsujján szokás hordani. A letűnt korok embere ugyanis azt hitte, hogy innen fut egy ér közvetlenül a szívhez. Ez a felvetés az emberi test egyre jobb megismerésével megdőlt, de a hagyomány megmaradt.
A gyűrű viselése a középkorban terjedt csak el igazán, bár akkoriban jellemzően csak a menyasszony, illetve a későbbi feleség viselte. A mindkét fél által hordott gyűrű majd csak a 18. és 19. században terjedt el.

Karikagyűrű

A magyar szokások

Magyarországon a gyűrűviselés hagyománya a 19. századra lett ismert. Előtte másféle jegyajándékok átadásával (például jegykendő) pecsételődött meg két fiatal szerelmes sorsa.
Manapság itthon többféle hagyománnyal is találkozhatunk az eljegyzési gyűrűk tekintetében.
Az egyik az, hogy magát a karikagyűrűt használja a pár eljegyzési gyűrűként is. Ilyenkor egészen az esküvőig mindketten a bal kézen hordják, majd a szertartás után helyezik át a jobb kéz gyűrűsujjára őket.

A népszerűbb felállás pedig az, hogy a leendő férj által kiválasztott, köves eljegyzési gyűrűvel történő lánykérés után a pár együtt választja ki a házasságot jelképező karikagyűrűt.

Tervezzétek meg a karikagyűrűiteket!

Egy 21. századi szerelmes pár már számtalan lehetőség közül választhat. Rengetegféle stílus, anyag és kő teszi izgalmassá a karikagyűrű-választékot. Azonban ha valami teljesen egyedit szeretnétek, akkor akár meg is tervezhetitek a gyűrűiteket a weboldalunkon található egyedülálló gyűrűtervező segítségével.

Ha nem vagytok vizuális típusok, akkor is nagyon fogjátok szeretni ezt a tervezőt, hiszen a különleges program segítségével pontosan láthatjátok, hogy hogyan nézne ki élőben, amit megálmodtatok. Nézzük, hogyan működik!

A használathoz fontos tudni, hogy a buborékos kérdőjelek alatt mindig segítő tartalmakat, plusz információkat találtok az épp aktuális kérdéshez. A programmal mindig két gyűrűt kezdhettek el tervezni. Alul mindig az lesz aktív, azaz kék, amelyiket éppen formázzátok. Ha szeretnétek valamit változtatni, akkor a jobb oldalon olvasható „Utolsó lépés visszavonása” gombot használjátok.

A gyűrűiteket a tervezés végén profi ékszerészek, Németországban fogják elkészíteni a tőlük megszokott német precizitással.

Karikagyűrű

Az első dolog, amit érdemes lesz meghatározni az a gyűrű profilja. Mivel a karikagyűrűt feltehetőleg mindennap használni fogjátok, ezért nem mindegy, hogy milyen lesz a kialakítása. A profil a karikagyűrű alakját jelenti. Nézzétek meg a képen, hogy milyen formát jelentenek az egyes típusok.

Egy másik nagyon lényeges kérdés, hogy milyen anyagból szeretnétek a karikagyűrűiteket? Sárga, fehér vagy rozé aranyból, platinumból esetleg palládiumból? Nem tudjátok, hogy melyik lenne a legjobb választás? Kattintsatok az anyagra, majd olvassátok el az Ötvözet/szín és felület felirat mellett a buborékos kérdőjel alatt megbújó segítő tartalmat! Így mindjárt egyszerűbb lesz dönteni. Ennél a résznél kipróbálhatjátok azt is, hogy milyen lenne, ha több színből állna a gyűrű, vagy ha a felülete valami kezelést, díszítést kapna.

Az esküvő dátumának, vagy egymás nevének a gyűrűbe gravírozása egy nagyon szép gesztus, amivel teljesen egyedivé tehetitek a karikagyűrűiteket. Erről a mozzanatról sem kell lemondanotok, ha itt tervezitek őket. A gravírozás felirat alatt megírhatjátok az egymásnak szánt üzenetet.

Sok menyasszony kacérkodik azzal a gondolattal is, hogy a saját karikagyűrűjébe követ rakasson. Itt ezt is kipróbálhatod! Először olvasd el, hogy mit kell tudni a gyémántokról a kérdőjeles buborék alatt, majd variáld kedvedre a kövek méretét, elhelyezkedését a gyűrűn. Helyezz rá egyetlen darabot, vagy nézd meg, hogy hogyan mutatna, ha a teljes íve gyémántokkal lenne díszítve. A tervező alján látni fogod azt is, hogy hogyan változik az ár a hozzáadott lépések függvényében.

A gyűrűterveitek akkor sem fognak elveszni, ha véletlenül kilépsz az oldalról. Amikor legközelebb megnyitjátok a tervezőt, a karikagyűrűk abban a formában lesznek elérhetők, ahogyan legutóbb hagytátok őket.

Ha készen vagytok, akkor pedig adjátok le a rendeléseteket a tervező segítségével online, vagy az elmentett terveitekkel keressétek fel a budapesti, a győri, vagy a pécsi Árkádban lévő üzletünket, és mi megrendeljük és megvalósítjuk azokat!

Szakképzett kollégáink a gyűrűtervezésben is örömmel segítenek. Keresd fel őket a fent megjelölt üzleteinkben.

Próbáljátok ki ti is ezt az egyedülálló programot, kísérletezzetek kedvetekre és alkossátok meg álmaitok karikagyűrűit!