Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 30 éve, hogy megnyitotta kapuit az első Juta üzlet a budapesti Erzsébet körúton.
Kerek születésnapunk alkalmából készítettünk nektek egy visszaemlékező összegzést az elmúlt 30 évünkről, hogy ti is jobban megismerhessetek minket, Jutásokat.

A kezdetek

Történetünk 30 évvel előtt kezdődött, amikor a Németországban élő ékszerészcsalád harmadik generációját képviselő Zinner Tamás, és Magyarországon élő unokatestvére, Simon Péter valóra váltotta közös álmát, és megalapította családi vállalkozását. A közös céget hosszas ötletelés után Jutának keresztelték, Tamás és testvére, Juli neveinek első betűiből.

Kis családi vállalkozásként indultunk tehát, de annál nagyobb tervekkel. 

Tamás és Péter célja a kezdetektől fogva egyértelmű volt: típusban és mennyiségben is a legnagyobb és legkülönlegesebb választékot kínálni a magyar ékszerpiacon. 
Erzsébet körúti üzletünkben minden árkategóriában kínáltunk ékszereket és órákat, de szerettük volna a legfrissebb luxus kollekciókat is elhozni a budapesti közönségnek. Így vásárlóink akkoriban olyan márkák kínálatából is válogathattak, mint a Cartier, a Breitling, az Ebel, vagy a Maurice Lacroix. Arany ékszereink egyenesen Németországból érkeztek, melyeket Tamás minden alkalommal hatalmas gondossággal válogatott ki az üzlet számára. Ő havonta látogatott hozzánk Budapestre, maga dekorálta az üzlet kirakatait és tanította be szigorú követelmények szerint az eladókat. A mindennapi ügyvezetői feladatok ellátásért pedig Péter volt a felelős.

Körúti üzletünk hamar Budapest egyik kedvence lett, mindenki tudta a rádióból is ismertté vált szlogenünket, vagyis azt, hogy a Juta óra mindig pontos. Hamar kinőttük első üzletünket és a belvárosban további két boltot nyitottunk. Egyet a forgalmas Kígyó utcában, egyet pedig  a Haris közben. Tovább emelve a tétet, ezekben az üzletekben újabb luxus márkákat tettünk elérhetővé, eladóinkat pedig folyamatosan külföldi képzésekben részesítettük, hogy az ékszerek és órák igazi szakértőjévé váljanak.

Kígyó utcai üzletünk a nyitás évében

Kollégáink a Breitling egyik bécsi továbbképzésén

Mérföldkő: A Juta bál

A kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettünk a vevőinkkel való személyes, jó kapcsolatra, így többször is jótékonysági Juta bált szerveztünk törzsvásárlóink és üzleti partnereink számára. Az első bálunk, a Juta Soirée, a Marriottban került megrendezésre, az est fővédnöke pedig Göncz Árpádné volt. 

A bál kapcsán gyakran szóltak rólunk a hírek.

Juta Soirée

A terjeszkedés: plázák és vidéki üzletek

Az első bevásárlóközpontok megjelenésével itthon is megváltoztak a vásárlói szokások, így fájó szívvel ugyan, de búcsút mondtunk körúti üzletünknek, és új utakra lépve megnyitottuk helyette az első plázában lévő boltunkat a Westend City Centerben. Zinner Tamás ezekben az években búcsúzott a Jutától, a cég vezetését teljes körűen Simon Péter vette át. A Westendet követően a Mammutban, a budapesti Árkádban és a KÖKI Terminálban is lett üzletünk. 
Ezzel párhuzamosan szerettünk volna a vidéki közönség felé is nyitni, így boltot nyitottunk Pécsett, és Győrben is.
Kínálatunkat mindig a vásárlói igényekhez igazítottuk, ezért a plázanyitásokkal egy időben a divat felé fordultunk, és már a legismertebb divatmárkák ékszereivel és óráival is találkozhattatok a Jutában. Elsők között volt kapható nálunk Thomas Sabo, Pandora, Calvin Klein, DKNY, vagy Michael Kors. Mellette természetesen megtartottuk a klasszikus értékeinket is különleges arany és ezüst ékszereinkkel.

Amire büszkék vagyunk: a Pandora hazai bevezetése

A szakmán kívüliek számára valószínűleg nem köztudott, de a Pandora márka magyarországi bevezetése is a mi nevünkhöz fűződik, amire nagyon büszkék vagyunk.  A Simon család munkájának köszönhetően lett elérhető itthon ugyanis ez a világszerte kedvelt márka. Simon Péter lánya, Zsuzsa volt a Pandora Ékszer Magyarország Kft. első ügyvezető igazgatója, ő fektette le a hazai partnerhálózat alapjait Budapesten és vidéken. Neki köszönhetően vált ismertté itthon ez a sokak által kedvelt márka.

A stafétaátadás

2015-ben ismét nagy mérföldkőhöz érkeztünk, Péter ugyanis visszavonult és a Juta vezetésének stafétáját átadta két lányának, Annának és Zsuzsának. A lányok életének már egészen pici koruk óta elválaszthatatlan része volt a Juta, szinte az üzletekben nőttek fel. Így nem is volt kérdés számukra, hogy édesapjuk útján szeretnének továbbmenni. Érdekesség, hogy a stafétabot átadása egyébként nem csak képletesen, de gyakorlatilag is megtörtént, ahogyan azt a lenti fotó is bizonyítja. 
A lányok az édesapjuk és Tamás által kikövezett úton haladtak és haladnak is tovább. Különleges arany ékszereinket a mai napig azoktól a német és olasz partnerektől válogatják össze, akikkel annak idején Tamásék dolgoztak együtt, de ami a divatékszereket és órákat illeti, mindig keresik az újat.
Anna és Zsuzsa már vezetésük első évében egy hatalmas sikert könyvelhettek el, ugyanis nekik köszönhetően Magyarországon az elsők között a Jutánál váltak elérhetővé a Forevermark gyémánt ékszerei. 

A staféta átadása: Anna, Zsuzsa és Péter

A Juta 25. születésnapján Anna, Zsuzsa, Péter, Tamás és Lomen Erzsébet

A Juta jelene és jövője

Vásárlóinkat jelenleg 5 üzletben várjuk: megtalálhattok minket a budapesti Árkádban és az Alleeban, a pécsi és a győri Árkádban, valamint Szentendrén, a Nefritben.
Üzleteink mellett az utóbbi években nagy hangsúlyt kapott az online vásárlás, így a Juta termékei már webshopunkon is elérhetőek. A weboldalunkat folyamatsan fejlesztjük, hogy a lehető legfelhasználóbarátabb környezetben vásárolhassatok nálunk online is.

Ahogyan a kezdetekben Péter és Tamás is tette, most is maximálisan törekszünk arra, hogy üzleteinkben igazi élmény fogadja a vásárlóinkat, ezért dolgozóink kiemelten fontosak számunkra. Itt szeretnénk külön kiemelni Lomen Erzsébetet, aki a Juta első napjától kezdve nálunk dolgozik, ma pedig az Árkád Budapest csapatának feje. Ha jól megnézitek a korábbi fotókat, Erzsit szinte mindegyiken megtaláhatjátok. Nem véletlen, hiszen az évek során igazi családtaggá vált számunkra.

A Juta csapata 2021-ben

A 30. születésnapi tortánk

A Juta családi hagyományát természetesen Anna és Zsuzsa is szeretné továbbadni gyermekeinek, amire már akad bőven jelentkező, hiszen Annának kettő, Zsuzsának pedig három gyermeke van. Reméljük, hogy egy nap ők fújják majd el a gyertyákat a Juta születésnapi tortáin.

Köszönjük, hogy velünk voltatok az elmúlt 30 évben!

Anna és Zsuzsa